Villa Reden
by Franta Group

For Franta Group, shaping a new building in a unique context and the potential negative consequences of implementing a new piece was not easy. They wanted to "respond" to the environment’s uniqueness in a contemporary way.

For the architects, the task became even more difficult as the budget was limited while expectations were high from the investor’s side. The shape of Villa Reden resulted directly from the irregular polygonal shape of the plot and the idea of leaving the largest possible tree stand.

A project in Park Redena, located in Chorzów, Poland.

Such a simple inspiration became the basic guideline for shaping the building. Firstly, a solid mass was imagined in accordance with the function of the apartments.

Optimising them into the shape of an irregular polygon.

Then, a perimeter line was marked along the plot boundaries and the block of flats was surrounded with balconies to obtain a panoramic opening to the surroundings. Owing to the acute angles, the corners were rounded.

Referring to the character of the interwar villas in the neighborhood, tree crowns and the surrounding greenery.

In the last step, the rhythm of the elevation was shaped. Vertical divisions of the façade were introduced, creating expressive regular squares arranging the freely formed volume of the building.

To open up the view towards the surroundings, the block was dressed with wooden viewing terraces. A patio was created to illuminate the internal parts of the apartments and the floor of the residential part was raised by one level.

Large terraces, from which you can enjoy the charms of the surroundings, and full integration with nature due to the proximity of trees and additional lighting in the patio.

Leaving undeveloped ground floor as a space for social interactions of residents and additional external functions.

Each part has an independent entrance on the ground floor, in the form of a staircase, leading towards two premises. Each of the apartments has access to a terrace of various widths along its outer perimeter, and the patio.

Although it appears as one coherent apartment building, it was designed as a complex of two buildings, each featuring four single-family, independently-functioning parts, for a total of eight apartments.

Author Franta Group (Architekt Maciej Franta)
Surface 300 sqm
Year 2021
Manufacturers GRAPHISOFT
Photography Tomasz Zakrzewski

House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House The Young Old House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us