Theodora House
by ADEPT

The historic Carlsberg Brewery site in Copenhagen, Denmark, opened to the public to become part of the city.

Transforming many of the preserved buildings, the new neighbourhood is at the same time a unique cultural-historical environment and an attractive modern district.

Theodora House, a new mixed-use complex designed by ADEPT, is located right beside the famous Elephants Gate and adapts in materials and scale to its historic surroundings.

Named after the Carlsberg founder’s daughter.

Part of the building complex is new construction and part of it is re-use of a former yeast storage that used to fill the plot.

Only one wing of the storage was preservable and now occupied by office spaces overlooking one of Carlsberg City’s small plazas. 

The new part of the building hosts mainly apartments but where it meets the street and plazas it hosts spaces for shops and cafés.

The Elephants Gate is the historic entrance of the Carlsberg Brewery and a beloved Copenhagen landmark.

In this mixed-use building, 4.130 sqm are dedicated to office spaces, 4.350 sqm to residential programs and 3.100 sqm to parking.

The project emphasises the complex character of Carlsberg with facades reflecting local history. Walking around the building one can feel that it ‘absorbs’ the various brick expressions in the area.

The creative use of brick decorations in the facades in the area, both in the historic buildings and in modern additions. The authors owe Theodora House for carrying this tradition forward. 

The original façade of the Yeast Storage has been preserved. Transition to the new part of the building is carefully handled through the Elephants Gate. The new brick was selected to respect the existing, yet make a modern statement.

The curved brick that identifies the facade to the North gives a varied play of texture that gradient towards the roof.

Designed in close collaboration with the brick manufacturer.

The gates facing the street show motives from the history of the Yeast Storage. The inner courtyard makes a strong contrast to the brick facades, and here, in time, green walls will embrace a small resident’s garden.

Author ADEPT
Location Carlsberg City, Copenhagen, Denmark
Landscape WERK
Client Carlsberg Byen
Surface 15.500 sqm
Year 2017 - 2020
Photography Rasmus Hjortshoj & Jens Peter Nielsen

Vestre Fjordpark Ready-Made Home Triplex Ampere First House Reforma de 8 pisos en Ciutat Vella La Lyre: Intergenerational Housing Complex De Ceuvel Living Modular Unit (MU50)

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us