The Braunstein Taphouse
by ADEPT

For the next decade, the Taphouse by ADEPT will act as the visitors centre for the Braunstein brewery and at the same time establish a natural local meeting place supporting community initiatives and activities.

Copenhagen-based ADEPT is behind the building that is designed for disassembly to meet a potential temporary lease of land.

”It was important to us to design the Braunstein Taphouse as a locally anchored building that supports the idea of a new local meeting place” explains Anders Lonka, from ADEPT.

Located in the Danish city of Koeg, the building stands on a stretch of municipality owned harbour quay that is considered a potential part of the city’s climate adaptation strategy.

To adapt to this possible temporary lifespan, it was ‘designed for disassembly’ to make recycling of building components an realistic option if the building cannot stay.

Either by re-completing the entire building at a different location or by using the materials as part of other projects

The Taphouse is composed of few sustainable materials that as far as possible are not mixed. This has reduced the volume of waste from the construction considerably compared to similar constructions.

The building is based on simple tectonic principles, and is completed with mechanical joints only. All primary wall surfaces are without paint or grout. Wooden floors are laid with waste products from nearby flooring manufacturers.

The large roof surfaces are made from click-joint polycarbonate, while wood facades are made from the CO2 neutral components. The Taphouse is partly self-sufficient with electricity from solar panels and natural ventilation, reducing the need for mechanical ventilation.

Accoya, certified Cradle2Cradle Gold, FSC as well as the Danish eco-label Svanemaerket.

The ground floor of the building accommodates a café at one end and a restaurant at the other, while the upstairs spaces are used by local community activities and private events.

The historic buildings and the raw industrial atmosphere at the harbour inspired the architecture and the urban spaces around it. The result is a clean cut architecture that underlines the identity of the harbour in a locally anchored project.

Author ADEPT
Location Koege, Denmark
Year 2020
Surface 1.000 m2
Client Braustein Brewery / Bryggeriet Braunstein
Collaboration HPH Totalbyg
Photography Rasmus Hjortshøj (Coast Studio)

Theodora House Vestre Fjordpark New Aarch

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us