Space Within a Space
by AMAA

The project, designed and conducted by AMAA, is an act of appropriation of a cave in its dimension of unintentional space, a context where the function is absent; a former industrial building characterised by a shed roof, accessible through a vaulted hangar.

The clear construction is a former factory which, having lost its relationship with its productive function, reveals itself as ruins, where the possibility of colonisation is left open.

The design recomposes a new spatiality defined by eight 40-feet containers measuring 12m x 2.4m x 2.6m arranged and assembled in two levels.

The surrounding space is participatory. The containers become the condition through which the relationship with the existing context is performed.

By losing in turn the relationship with their original function, the containers are interpreted as mere irregular volumes arranged in the space.

The container is no longer identified as a container-space, but as a structure-space, which finds indeed in the composition the relationship between archaeology and new insertion.

The old is colonised, and the former industrial building appears as a modern cathedral. Having lost the relationship with its most solemn functions, it can be interpreted again as a non-intentional space where everything appears for what it is: structure.

Author AMAA collaborative architecture office for research and development
(Marcello Galiotto, Alessandra Rampazzo)
Team Marcello Galiotto, Alessandra Rampazzo, Francesca Fasiol
Location Arzignano (VI), Italy
Year 2020
Landscape Angelo Renna
Client ALIAS Srl – Marco Mettifogo
Collaborators SO.GE.CO. (Containers), SAMO Engineering
& Service Srl (Containers handling and lifting)
Photography Simone Bossi

Final Outcome Pleonastic is Fantastic The Ordnance Pavilion Green Gallery YAP MAXXI Courtyard Transversal Collaborations Cinemapepe Belvedere

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us