Igorre Ikastola
by AZAB and Andrés Iza

The Igorre Ikastola intervention, designed and conducted by AZAB and Andrés Iza, consists of an extension of a school. Located in Igorre, the new construction is attached to the existing building and adopts its logic.

Designed in the 60s by the architect José Luis Burgos.

Igorre is a small city located in the Vizcaya region, in the Basque Country, Spain.

The growth scheme responds directly to the premises of the assignment, where an increase in the number of classrooms fits in a simple and effective way with the pre-existence.

The architects focused on circulations, continuous, wide, while avoiding cul de sacs.

The project provides continuity over the existing organisational scheme and guarantees the correct functioning for the resulting number of users.

The continuity approach is reinforced with strategies such as the opening of a new transversal connection between corridors around the central vestibule, in order to guarantee smooth circulations and improve the evacuation conditions of the whole.

Intentionally, the facade aims to reinforce the interior-exterior relationship, classroom-playground. The playground is understood as an extension of the school.

The school complex faces the playgrounds of the municipality, a space that has been ‘denied’ for being surrounded by buildings.

The work is limited to the defined area of ​​the new occupation in the west, so that it is easily delimitable with limited easements. This allows the normal operation of the plot complex during the execution of the works.

The extension follows the compositional pattern of the existing building on the north and south facades. On the main facade, facing the playground, a pleated micro-perforated shutter is projected as a colorful latticework.

This lattice ensures an effective solar control for this west orientation and at the same time it offers sufficient mechanical guarantees to face the sports tracks.

The constructive development of this element takes into account in addition to its mechanical strength, its geometric composition for a non-scalable playground front.

The Igorre Ikastola works as a simultaneous indoor/outdoor setting.

Authors AZAB + Andrés Iza 
Location Igorre, Bizkaia
Year 2016-2018
Client Basque Government
Collaborators Ion Gozalo, Alexander Monasterio, 
Iñaki Herran, Jon Bilbao (Structural Architect), 
Unai Martínez de la Hidalga (Services Engineer)
Contractor Opacua S.A.
Photography Luis Díaz Díaz

Ready-Made Home AZAB Herriko Plaza Evergreen School Azatlyk Square Bang Nong Saeng Kindergarten VDC Naidi Community Hall

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us