Geraard
by Laura Muyldermans and Arian Schelstraete

Along a typical Flemish Chaussee road with many detached houses surrounded by well-tended front gardens and driveways, one house literally jumps out.

The house, designed by Laura Muyldermans and Arian Schelstraete, in the bend of the road has no front garden and barely any room for a footpath.

The clear authentic character makes the house a striking silent witness of a rural past.

Over the years, the house was vertically divided into two separate semi-detached houses.

The front house has a basement, two floors and an unused attic.

The rear building consists of a succession of different volumes.

A storage room, an adjacent garage and a small shed behind it.

A narrow driveway along the side facade provides access to the garage.

The garage itself turns out to be too narrow for a car to drive in.

Despite the division, the house had retained its original layout. An extremely narrow staircase leads to the central door in the entrance hall next to an enclosed interior staircase.

Along the bicycle path

The first floor consists of a fragmented disposition of narrow corridors, stair landings and small rooms. The design proposes to completely reverse the circulation of the house.

The first floor consists of a fragmented disposition of narrow corridors, stair landings and small rooms. The design proposes to completely reverse the circulation of the house.

Authors Laura Muyldermans and Arian Schelstraete
Year 2020-21
Location Geraardsbergen, Flanders, Belgium
Surface 180 sqm
Structural engineer H110 architecten en ingenieurs
Client Private
Photography Michiel De Cleene

New access and store in the Burgos Cathedral A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share House N House of Wine LBA Out of Character Wood and the Dog House for a Couple

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us