Dulwich Pavilion
by Pricegore

The pavilion, designed by Pricegore, is a monument to universal themes of colour, pattern, gathering, and celebration. The design seeks to combine references of both African and European cultures to create a temporary building that reflects the multicultural heritage of south east London.

The squat volume, layered timber structure and bold patterning refer to fabric markets, decorated facades, palatial ornament, dovecotes, grain stores and gateways, always seeking parallels and shared territory as a platform to widen accessibility and increase the visibility of the Picture Gallery.

Raised on monumental feet, the lightweight pavilion is assembled from thousands of individual pieces of timber, with different colours painted on each side.

The combination of these elements creates facades of bold geometric patterns that shift and merge according to viewpoint.

Internally, the pavilion resembles a small theatre-in-the-round, and visitors can climb to a perimeter gantry held within the depth of the slender structure.

The squat volume of the pavilion is informed by the cubic composition of the Dulwich Picture Gallery, to which it sits in close proximity.

The pavilion will act as welcome and orientation space for gallery visitors, as well as hosting a programme of thematic events throughout the summer.

Author Pricegore
Location Dulwich, London, United Kingdom
Year 2019
Client Dulwich Picture Gallery & London Festival of Architecture
Collaborators Yinka Ilori (Artist), Engineers HRW
(Structural Engineer),
Raskl (Fabricator)
Photography Adam Scott

The Ordnance Pavilion Green Gallery YAP MAXXI Courtyard Transversal Collaborations Cinemapepe Belvedere Lesser Houses Out of Character

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us