Beach House
by gon architects

Beach House consists of the subtitle renovation of an attic in the Lavapiés neighbourhood of Madrid, designed by gon architects.

30 years ago, Manuel bought and moved into this 30-square-meter attic. The configuration of the space was never modified. In the middle of the pandemic, Manuel, influenced by the vital limitation of confinement, decided to make a total and radical renovation of his home.

A sloping roof and their exposed wooden beams made the attic a somewhat gloomy and unsustainable place, and the house included two load-bearing walls that segregated it into three spaces and an underused terrace.

The architects’ strategy can be summed up in three words: demolish, perforate and furnish.

Three operations as clear as they are precise, with minimum energy and maximum results. The answer is a bright, carefree and comfortable house. The materials used are few but very well chosen: ceramic, paint and mirror.

The final image of the attic is a large qualified room, spatial, luminous, thermally efficient and with an atmosphere that can be modified.

Turning the room into a scenography that opens and closes according to the mood, as the curtain of a theater opens and closes.

The load-bearing wall between the bedroom/terrace and the living space is removed to generate unity; new perforations are made in the roof to introduce as much natural light as possible, and the perimeter of the house is equipped with a new floor-to-ceiling storage system, covered with mirrors which make it disappear.

Different (and few) pieces of furniture and a common denominator, the floor.

A Klein blue polyurethane paint that runs throughout the house, as if it were a marine carpet, helping to blur the boundaries between interior/exterior, public/private, open/closed.

The actions of rest and relaxation take place, metaphorically speaking, in a cave: a threshold lacquered in charcoal gray from which, in a horizontal position, you can look at the sky of Madrid both day and night.

For gon, Beach House is a vacation house in the center of a city without the sea for a person who lives alone; a space that is especially enjoyable in solitude.

Author gon architects (Gonzalo Pardo)
Team Carol Pierina Linares, María Cecilia Cordero, Iván Rando, Cristina Ramírez, Kostís Toulgaridis
Location Madrid, España
Year 2021
Consultants Sistemas de Ingeniería y Obras s.l. (Construction), Cortizo, Velux (windows), Muebles D’vinci s.l. (wood), Rabadán s.a. (curtains), Oliva Iluminación s.a. (lighting)
Surface 30 sqm
Client Private
Photography Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

House of Chickens Mountain View Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us