All'Arco
by Atelierzero and Tommaso Giunchi

A classic mid-nineteenth Milanese apartment serves as the frame for this project, conducted by Atelierzero and Tommaso Giunchi.

Based in Milan, Atelierzero is an architecture and interior design office led by Piermattia Cribiori, Stefano Grigolettoand Alessandro Triulzi

The main goal was the creation of an apartment in which a contemporary approach could fit within the unique soul of the original space.

The internal distribution underwent some changes to meet the needs of the new tenants.

A couple with two children, who often love to host friends and family at home.

The dining room and the living room were united, creating a single vast space, defined by calm green light.

That were initially divided by an internal wall

The prominent feature of the apartment is its long hallway that creates fascinating perspectives throughout the space.

A large distribution space that connects the living and sleeping areas.

The original and diverse floors have been removed and replaced with a continuous surface of cement tiles, which give a touch of contemporaneity thanks to their geometric design.

That refer to the traditional Milanese ones.

The main bathroom underwent the most important renovation, combining travertine details with Moroccan design tiles, which juxtaposed the flooring of the corridor.

The existing most defining design elements were maintained, offering a counterpart to the contemporary materials, finishes, and colors of the project.

Such as wooden doors and their decorative details, classic stucco ceilings, and elegant wooden floors.

Besides allowing a sense of continuity to the renovation process, this also provides contrast with the juxtaposed new elements.

Authors Atelierzero and Tommaso Giunchi
Location Milan, Italy
Year 2019
Surface 150 sqm
Photography Simone Furiosi

House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House The Young Old House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us