090
by fala

090, or the Uneven House, is a project designed and conducted by Portuguese office fala in Porto, Portugal, between 2018 and 2019.

You can read their studio profile here

They were commissioned to convert a ground floor shop and its basement into an apartment. An extension in the rear part of the plot was demolished to create a garden.

From the garden, the new house would become the plinth to a cheerless 1960’s housing block.

They decided to conceive both levels as a main room spanning between the two façades.

The longitudinal spaces are defined by a white wall on one side, and a composite wall on the opposite. “While the walls play their own formal game, the position of the doors and the finishes remain the same on both levels” the architects recount.

It comprises three massive plywood doors that access the secondary programs.

The inner logic also dictates the façade on the garden side. Both levels have floor to ceiling glass openings towards the outside.

The facade acts as if the house was only one very tall level

Thanks to a new staircase dug in front of the garden.

The load-bearing structure of the building infiltrates the project, however, its visual presence is complemented by claddings of marble and mirrors.

The stone pattern extends outside in the form of a black and white striped frieze marking the perimeter of the garden, forming a sort of horizontal window that serves to frame the context.

Authors fala (Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja,
Costanza Favero, Lera Samovich, Paulo Sousa)
Location Porto, Portugal
Year 2018-19
Landscape Architect Pomo
Contractor civiflanco lda
Surface 180m2
Client private
Photography Ricardo Loureiro

Images and expectations fala 107 House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us