House TR
by Campomarzio

House TR takes place in the context of the neighborhood built in 1920 by the “Cesare Battisti Cooperative among railway workers of Trento" and designed by E. Kern.

The Cesare Battisti Cooperative was founded in 1922 for the transfer and processing of the main agricultural products of the Vetralla area.

Designed by campomarzio, the individual residential units measure 5m x 10m in plan and originally had 2 floors above ground, 1 basement and 1 attic for storage, connected via an internal stairwell.

Externally, the rhythmic facades are characterised by a simple and regular arrangement of the openings and by a concrete molded ledge at the base of the roof.

Elements inspired by the Italian vernacular architecture.

The current urban regulation requires the maintenance of the original type of roof, with two pitches, in order to better integrate any new intervention within the context.

The intervention is limited to the first floor and in particular to the attic, for which an addition of a new volume was designed in order to transform it into a living space.

Although initially the clients had requested to place the sleeping area on the attic floor, during the design process it was possible to convince them to reverse the arrangement of the spaces, bringing the living area up, in order to enjoy more of the view of the surrounding hills and the natural light.

In order to avoid that new volume be perceived as an alteration of the original facade, the emerging volume was treated as a recognisable and formally distinct element.

The metal cladding, painted in dark brown, the absence of overhanging elements from the roof and the wide windows clearly declare the contemporary nature of the new intervention.

In the interior, the house was conceived as an “open space”, obtained by replacing the supporting wall with a steel portal hidden inside the lateral walls.

The only “built” element is a new volume, covered with birch wood paneling, which contains the stairwell and becomes a furnishing element.

The large circular window brings natural light towards the staircase, visually connecting the area of the kitchen with the circulation spaces.

The large circular window brings natural light towards the staircase, visually connecting the area of the kitchen with the circulation spaces.

Author campomarzio
Location Trento, Italy
Year 2019-2020
Client Private
Surface 100 sqm
Photography Davide Perbellini

House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House The Young Old House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us