Final Outcome
by AMAA

The project consists in the re-use of the district called B-Zone in Arzignano, Italy, taking place through the progressive change of scale. The whole strategy encourages a boost of social re-activation, considering not only its degradation but also its potential.

Former headquarter of the Pellizzari Pump Factory.

A multi-purpose complex is indeed an opportunity to establish a new polarity that changes the consolidated flows of the city.

The intervention, conducted by AMAA, concerns the main building with the addition of a new layer, the outdoor basement. The detailed scale completes the project with a closed volume that hosts their own branch office.

The project, despite a functional revolution of interior spaces, starts from the industrial nature of the site with the intention of preserving all the distinctive features of the building. Only one layer was added: an external dark concrete basement.

This intervention ensures the maintenance of the architectural layout and of the original equipment, such as the bridge crane, and at the same time guarantees the possibility of using this place for new functions.

The flexible design strategy is both reversible and capable of increasing the quality of the existing buildings.

A new box takes place inside the vaulted building. The deep tank is now used for servant spaces without altering the original shape. The bridge crane divides the space and becomes the project’s reference in height.

It seeks relationships with the existing geometries and the industrial materials, such as concrete, steel, corrugated sheets, glass, marble and wood.

It was interpreted as the basement for the new addiction and from which the volume of the concrete staircase emerges.

The slender steel elements and the perimetral window frames maintain a complete transparency between old and new, allowing a holistic perception of the industrial ‘envelope’.

A new concrete staircase and steel structure emerge from the concrete floor.

These slender steel elements are structural skeleton but also geometric configuration for the steel windows frames along the perimeter.

Everything appears as it is, especially the archetype tripartite structure, which emphasises the relevant role played by the laws of mechanics in the construction.

The concrete basement, the steel vertical frame and the concrete and metal slabs.

AMAA pursues the idea of a space crafted for people, always favouring a custom-made product, from the smallest details to global designs.

For AMAA, “architecture requires a handwriting that can write in different languages in order to be able to respond adequately to each location and assignment”

Every aspect recalls the memory of the former industrial identity of the site: the thin steel frame structure, the concrete and metal slab, electrical system, pipes, plugs and switches, the metal frame of the windows.

The design process aims to weave a deep connection with the city, its history and its layers, emphasising both the structure and the construction, regarded as the essence of architecture.

Author AMAA collaborative architecture office
for research and development
Location Arzignano (VI), Italy
Year 2017-18
Client ALIAS SRL - MARCO METTIFOGO
Photography Simone Bossi

Space Within a Space FPA Francesca Pasquali Archive Villa Bloch Le Pré aux Pierres Reforma de 8 pisos en Ciutat Vella New access and store in the Burgos Cathedral House of Wine A6K Advanced Engineering Centre

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us