Casa Conxita
by Adrià Escolano and David Steegmann

Casa Conxita, designed by Adrià Escolano and David Steegmann, is an apartment conceived according to the client's main desire: a house turned towards the exterior.

 Adrià and David are architects working together, based in Barcelona.

The operation consists in providing the interior with attributes of the exterior, resonances of the landscape of the roofs of the city, often invaded by clothes hanging in the sun.

The apartment is located in a penthouse in the centre of the city.

The programme is articulated through two 'segregable' rooms located on opposite sides of the house and a chain of common spaces that extends from the facade to the inner courtyard.

The east-west orientation of the apartment suggested not resorting to an orthodox distribution with night and day zones associated with each of the two facades. 

Against the spatial unity of the loft, the house is 'divided' into an area of ​​public vocation, close to the entrance, and another more private one, next to the patio.

Where the technical and storage spaces are accumulated.

The project is ordered throughout two elements: a smooth topography, creating relationships between the house and the terrace, and a 'shedding' of practicable light planes.

 The terrace and the interior space has a 40cm difference in height.

They cross the house from end to end, from the front of the street to the inner courtyard. 

Instead of fixed, the programme is mostly suggested. The project develops a series of more or less stable, periodic or fleeting activities in a territory of opportunities.

As a theatre, the house is organised through the dialectics of different degrees of transversal relationship between possible domestic scenes, subject to different degrees of privacy or mutual exclusion.

 The sliding surface filter works as a dynamic device that introduces complexity into the plant, allowing the construction of various forms of spatial arrangement. 

The materiality of the project is defined by two main elements: wood and ceramic tiles.

For the tectonic, definition of the mobile elements

The stereotomy, as a definition of the staticness present in most of the roofs of the city.

Authors Adirà Escolano and David Steegmann
Year 2017

Location Barcelona, Spain
Constructor Barnamòdul
Collaborators Joan Ovejero (Structures), Robert Bagó (Construction Manager)
Client Private
Photography José Hevia

 

El Guateque The Ordnance Pavilion Green Gallery YAP MAXXI Courtyard Cinemapepe Belvedere Lesser Houses Out of Character

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us