School Group in Boulogne Billancourt
by Studio Muoto

The Boulogne new school group, designed and conducted by Studio Muoto, is situated on a triangular plot in Boulogne-Billancourt, France.

As part of the large “Rive de Seine” urban project.

The building fits into a contrasting urban context and faces a large public plaza that allows access to both schools while creating a link to the secondary school across the street.

The complex includes a Nursery and elementary school with 18 classrooms, a preschool facility, a gymnasium open to public and a public square

This composite form is clad with steel panels to produce a homogenous facade. In contrast, the glazed ground floor addresses the scale of the street, all while preserving the privacy of the students within.

Whose finely ribbed surface is animated by metallic reflections whose nuances of colour create an engaging patchwork effect.

The general organisation of the school defines a compact building, with highly visible entries and clear circulation.

The kindergarten benefits from a ground floor patio while the elementary school enjoys an L-shaped terrace.

Both possess an ideal southern orientation while maintaining a level of protection from the surrounding neighbourhood.

The prominent gymnasium occupying the western corner acts as an urban marker accessible from both the school and the public space.

Its aesthetic identity refers to the shift from the former industrial economy of the site to the digital era, as the pedagogic program of the school has been specifically defined around the introduction of connected technologies.

Its translucent facade system creates a luminous environment for doing sport. 

 A former Renault factory constitutes the plot where the building is situated.

Author Studio Muoto
Year 2013–2018
Location Boulogne-Billancourt, France
Client SAEM Val de Seine
Surface 5058 sqm
Budget 11 000 000 €
Consultants Betom, CapTerre, Alternative
Photography Olivier Campagne (1) and Maxime Delvaux (2-9) 

Going public Evergreen School Azatlyk Square Bang Nong Saeng Kindergarten VDC Naidi Community Hall Belvedere Schieblock and Luchtsingel

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us